LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA A59 - STYCZEŃ 2015 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: A.59-01-15.01
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
W laboratorium analitycznym Zakładu Przetwórstwa Owoców i Warzyw badana jest jakość soków owocowych. Przygotuj niezbędne odczynniki oraz próbki soku owocowego do oznaczania cukrów bezpośrednio redukujących i sacharozy metodą Luffa-Schoorla.
Sporządź 100 cm3 roztworu wodorotlenku sodu o stężeniu około 20 % (m/v).
Przeprowadź klarowanie soku owocowego (sączenie przerwij po uzyskaniu ok. 100 cm3 przesączu). Przygotuj 250 cm3 próbki analitycznej do oznaczania cukrów ogółem.
Z zestawu znajdującego się na stanowisku wybierz sprzęt laboratoryjny i odczynniki chemiczne niezbędne do przygotowania roztworu wodorotlenku sodu o wymaganym stężeniu oraz sprzęt i odczynniki niezbędne do przeprowadzenia oznaczenia cukrów bezpośrednio redukujących i sacharozy w próbce analitycznej.
Uzupełnij Tabelę 1.
Sporządzone roztwory przelej do samodzielnie opisanych butelek i pozostaw na stanowisku pracy. Przestrzegaj zasad organizacji pracy, przepisów bhp, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie podlegać będą 4 rezultaty:
- przygotowany roztwór NaOH,
- sklarowana próbka soku owocowego,
- przygotowana próbka soku do oznaczania cukrów ogółem,
- Dokumentacja sporządzania roztworów pomocniczych i przygotowywania próbki soku do analizy zawartości cukrów metodą Luffa-Schoorla
oraz
- przebieg wykonania czynności laboratoryjnych zgodnie z procedurą i przepisami bhp. Karty charakterystyk niebezpiecznych substancji (NaOH i HC1) znajdują się przy stanowisku pracy.
........
........