LOGOWANIE

KWALIFIKACJA HGT4 - CZERWIEC 2022 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: HGT.04-01-22.06-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:

Wykonaj 2 potrawy: makaron z serem oraz surówkę z owoców. Wykorzystaj receptury zamieszczone w arkuszu.
Stanowisko do wykonania potraw jest wyposażone w sprzęt, naczynia i surowce. Potrzebne ilości surowców są odważone i odmierzone zgodnie z recepturami. Do wykonania potraw dobierz odpowiedni sprzęt i naczynia.
Każdą potrawę wyporcjuj na 2 równe części i podaj na oddzielnych talerzach, zgodnie z informacją zawartą w sposobie wykonania potrawy. Talerze są przygotowane na stanowisku.
Zgłoś Przewodniczącemu Zespołu Nadzorującego przez podniesienie ręki gotowość do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp i ppoż., ochrony środowiska oraz systemu HACCP, GMP i GHP. Po zakończeniu pracy uporządkuj stanowisko.
Makaron z serem. Receptura na 2 porcje
Sposób wykonania
1. Ugotuj makaron od wrzącej osolonej wody.
2. Odcedź makaron i przelej wodą.
3. Rozkrusz ser biały chudy widelcem.
4. Wymieszaj ser z cukrem.
5. Rozpuść masło na patelni.
6. Podziel makaron na 2 równe porcje i wyłóż gorący na 2 do dania zasadniczego.
7. Makaron polej masłem i posyp serem.
talerze
Surówka z owoców. Receptura na 2 porcje
Sposób wykonania
1. Umyj i obierz kiwi oraz jabłka.
2. Opłucz kiwi i jabłka.
3. Brzoskwinie pokrój w kostkę.
4. Kiwi pokrój w ćwierćplastry.
5. Jabłka pokrój w cienkie słupki.
6. Wyciśnij sok z cytryny i polej pokrojone jabłka.
7. Wymieszaj wszystkie owoce z miodem i dopraw do smaku sokiem z cytryny.
8. Podziel surówkę na 2 równe porcje i wyłóż na 2 talerze zakąskowe.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY


Arkusz jest przeznaczony dla zawodów:



INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI HGT4