LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA SPO2 - CZERWIEC 2022 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: SPO.02-01-22.06-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Na podstawie informacji o osobie podopiecznej* zawartych w arkuszu egzaminacyjnym sporządź wykaz problemów osoby podopiecznej związanych z jej stanem zdrowia i planowanych działań opiekuna wynikających ze zdiagnozowanych problemów, a następnie w wykazie produktów spożywczych i potraw zaznacz wyłącznie te, które są zalecane w diecie mającej na celu obniżenie poziomu cholesterolu. Do opracowania zadania wykorzystaj formularze zamieszczone w arkuszu egzaminacyjnym.
Wykonaj mycie i oklepywanie pleców osobie leżącej w łóżku, a następnie załóż okład zimny (wysychający) z roztworu Altacetu na staw skokowy lewej kończyny dolnej osobie podopiecznej leżącej w łóżku. Czynności wykonaj na fantomie osoby dorosłej traktując go jako osobę podopieczną. Komunikuj się z osobą podopieczną cicho, by nie przeszkadzać innym zdającym.
Przed przystąpieniem do wykonania czynności praktycznych, zgłoś przez podniesienie ręki przewodniczącemu Zespołu Nadzorującego gotowość do ich wykonania. Po uzyskaniu zgody, przystąp do pracy. Czynności na fantomie wykonaj w czasie nie dłuższym niż 45 minut. Po upływie tego czasu przewodniczący ZN przerwie Ci wykonywanie czynności słowami ,,czas minął", oznaczającymi zakończenie procesu oceny przez egzaminatora.
Do wykonania zadania wykorzystaj sprzęt, materiały i środki udostępnione na indywidualnym stanowisku egzaminacyjnym i w magazynie. Postępuj zgodnie z procedurami, uwzględniając zasady ergonomii oraz przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy. Po wykonaniu zadania uporządkuj stanowisko pracy.
Arkusz egzaminacyjny z wypełnioną dokumentacją pozostaw na indywidualnym stanowisku do pisania. * Dane osoby podopiecznej i informacje o niej są fikcyjne i zostały przygotowane na potrzeby egzaminu
........
........