LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA AU59 - STYCZEŃ 2020 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: AU.59-01-20.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Korzystając z zamieszczonej w arkuszu egzaminacyjnym procedury przygotowania roztworów do oznaczania zawartości soli w pieczywie pszenno-żytnim:
- sporządź zapotrzebowanie na sprzęt i szkło laboratoryjne niezbędne do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu oraz roztworu soli wyekstrahowanej z próbki pieczywa pszenno-żytniego - uzupełnij tabelę 1;
- wykonaj obliczenia niezbędne do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - uzupełnij tabelę 2;
- sporządź wykaz odczynników chemicznych potrzebnych do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - uzupełnij tabelę 3;
- sporządź opis czynności dotyczących przygotowania roztworu wodorotlenku sodu - uzupełnij tabelę 4;
- sporządź wykaz środków ochrony indywidualnej potrzebnych do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - uzupełnij tabelę 5;
- przygotuj etykiety dla sporządzonych roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu oraz roztworu soli wyekstrahowanej z próbki pieczywa pszenno-żytniego - uzupełnij tabelę 6. Formularze dokumentów do uzupełnienia znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut. Ocenie podlegać będzie 6 rezultatów:
- zapotrzebowanie na sprzęt i szkło laboratoryjne niezbędne do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu oraz roztworu soli wyekstrahowanej z próbki pieczywa pszenno-żytniego - tabela 1;
- obliczenia niezbędne do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - tabela 2;
- wykaz odczynników chemicznych potrzebnych do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - tabela 3;
- opis czynności dotyczących przygotowania roztworu wodorotlenku sodu - tabela 4;
- wykaz środków ochrony indywidualnej potrzebnych do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - tabela 5;
- etykiety dla sporządzonych roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu oraz roztworu soli wyekstrahowanej z próbki pieczywa pszenno-żytniego - tabela 6.
........
........