LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA CHM4 - STYCZEŃ 2024 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: CHM.04-01-24.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Przygotuj próbkę octu do badań zgodnie z Procedurą 1.
Wykonaj oznaczenie zawartości kwasu octowego w occie metodą miareczkowania potencjometrycznego zgodnie z Procedurą 2. W Tabeli 1. zapisz otrzymane wyniki, sporządź krzywą miareczkowania jako zależność pH = f(VNaOH). Wyznacz punkt końcowy (PK) miareczkowania metodą graficzną oraz wartość pH i objętość roztworu NaOH (Vpk) w punkcie końcowym miareczkowania. Oblicz procentową zawartość kwasu octowego w occie.
Korzystając z krzywej miareczkowania wykreślonej w Tabeli 1. dobierz wskaźnik i zgodnie z Procedurą 3. wykonaj oznaczenie zawartości kwasu octowego w occie metodą miareczkowania wobec wskaźnika. Zapisz otrzymane wyniki i oblicz procentową zawartość kwasu octowego - uzupełnij Tabelę 2.
Porównaj otrzymane wyniki ze stężeniem kwasu octowego deklarowanym przez producenta na etykiecie octu i zapisz wnioski wynikające z przeprowadzonych badań - uzupełnij Tabelę 3.
Sporządź wykaz sprzętu laboratoryjnego niezbędnego do przygotowania próbki octu do badań oraz przeprowadzenia oznaczeń - uzupełnij Tabelę 4.
Pamiętaj o przestrzeganiu zasad organizacji pracy oraz przepisów bhp i p.poż. Uporządkuj stanowisko po zakończeniu prac.
Formularze wszystkich dokumentów do ich sporządzenia znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut Ocenie podlegać będzie 5 rezultatów:
- dokumentacja z przeprowadzonych badań metodą miareczkowania potencjometrycznego - Tabela 1.;
- dokumentacja z przeprowadzonych badań metodą miareczkowania wobec wskaźnika - Tabela 2.;
- ocena badanego octu - Tabela 3.;
- wykaz sprzętu laboratoryjnego - Tabela 4.;
- uporządkowane stanowisko po zakończeniu prac oraz
przebieg oznaczenia zawartości kwasu octowego w occie metodą miareczkowania potencjometrycznego oraz metodą miareczkowania wobec wskaźnika.
........
........