LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA CHM4 - STYCZEŃ 2023 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 3
KOD ARKUSZA: CHM.04-03-23.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Korzystając z zamieszczonej w arkuszu egzaminacyjnym procedury, przygotuj próbkę do badań i wykonaj oznaczenie zawartości soli NaCl w marynacie do papryki.
Zmontuj zestaw do sączenia oraz zestaw do miareczkowania. Napełnij biuretę titrantem.
Zgłoś przewodniczącemu Zespołu Nadzorującego (ZN), przez podniesienie ręki, gotowość do oceny: zmontowanego zestawu do sączenia oraz zestawu do miareczkowania z biuretą napełnioną titrantem.
Sporządź dokumentację z wykonania oznaczenia zawartości soli w marynacie do papryki, uzupełniając część A i B tabeli.
Oblicz błąd bezwzględny i względny, jakim jest obarczona informacja o zawartości NaCl na opakowaniu badanego produktu.
Podczas pracy przestrzegaj zasad organizacji pracy, przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przeciwpożarowych. Uporządkuj stanowisko pracy po wykonaniu badań analitycznych.
Karty charakterystyk substancji chemicznych znajdują się na stanowisku egzaminacyjnym.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie podlegać będzie 5 rezultatów:
- zmontowany zestaw do sączenia,
- zmontowany zestaw do miareczkowania z biuretą napełnioną titrantem,
- Tabela Część A dokumentacji z wykonania oznaczenia,
- Tabela Część B dokumentacji z wykonania oznaczenia,
- uporządkowane stanowisko pracy po wykonaniu badań analitycznych
oraz
przebieg wykonania oznaczenia zawartości soli w marynacie do papryki.
........
........