LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA TG2 - STYCZEŃ 2021 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: TG.02-01-21.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Na podstawie informacji zawartych w Opisie przebiegu produkcji suszy warzywnych (fragment) opracuj Dokumentację produkcji, w tym
- uzupełnij schemat technologiczny procesu produkcji suszy warzywnych,
- sporządź wykaz maszyn i urządzeń stosowanych w procesie produkcji suszy warzywnych (tabela 1.). Obsłuż maszynę/urządzenie, która znajduje się na stanowisku egzaminacyjnym. Przed jej uruchomieniem zapoznaj się z instrukcją obsługi i inną dokumentacją niezbędną do wykonania obsługi przygotowaną na stanowisku. Wykorzystaj surowce i materiały dostępne na stanowisku.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska. Postępuj z zachowaniem zasad GHP i GMP. Po wykonaniu zadania uporządkuj stanowisko pracy.
Opis przebiegu produkcji suszy warzywnych (fragment)
Ze składowiska, surowce transportowane do płuczko-odkamieniaczy, w których z warzyw usunięte zostają resztki ziemi, kamieni i innych zanieczyszczeń. Następnie oczyszczone warzywa, trafiają do oparzacza parowego, w celu zmiękczenia naskórka i wierzchniej warstwy za pomocą pary. Zaparzone surowce są przesyłane do płuczko-obieraczki tu następuje usunięcie naskórka i szczegółowe mycie. Oczyszczone i umyte warzywa transportowane są do ręcznego doczyszczania.
W dalszej kolejności surowiec poddawany jest dalszemu, dokładnemu myciu w kolejnych płuczkach oraz transportowany jest do krajalnic, gdzie jest odpowiednio krojony, a w blanszownikach poddany jest obróbce cieplnej. Zblanszowany surowiec przekazywany jest do komór suszarniczych na okres od 5 do 11 godzin, gdzie poddawany jest działaniu gorącego powietrza. Wysuszona krajanka kierowana jest na sortownik. Tu następuje oddzielenie frakcji drobnej, prawidłowej i grubej. Wysortowane frakcje pakowane są w specjalne worki papierowe i ważone za pomocą elektronicznego urządzenia dozująco-pakującego a następnie sprawdzane detektorem metali. Po sprawdzeniu worki są transportowane do magazynu.
........
........