LOGOWANIE

KWALIFIKACJA TG2 - CZERWIEC 2021 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: TG.02-01-21.06-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:

Korzystając z zamieszczonej Normy zużycia surowców, dodatków i materiałów pomocniczych na 100 kg sera twarogowego półtłustego formowanego w kostki o masie 250 g, Opisu przebiegu produkcji sera twarogowego półtłustego formowanego oraz wyposażenia stanowiska egzaminacyjnego wykonaj następujące prace:
1. sporządź:
- zapotrzebowanie na surowce, dodatki i materiały pomocnicze do produkcji 3,5 tony sera twarogowego półtłustego formowanego w kostki o masie 250 g, wyniki obliczeń zapisz w Tabeli 1.,
- wykaz maszyn i urządzeń niezbędnych do produkcji sera twarogowego półtłustego formowanego w kostki o masie 250 g, wypełniając Tabelę 2.,
2. dokonaj obsługi przygotowanej na stanowisku maszyny/urządzenia:
- dobierz stosowną do rodzaju i typu maszyny/urządzenia instrukcję obsługi i wypełnij Kartę pracy maszyny/urządzenia - Tabela 3.,
- obsłuż maszynę/urządzenie wykorzystując surowce dostępne na stanowisku.
Sprzętu, narzędzi i urządzeń używaj zgodnie z przeznaczeniem, przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i ochrony środowiska.
Zgłoś przewodniczącemu ZN przez podniesienie ręki gotowość do uruchomienia maszyny/urządzenia i rozpoczęcia obsługi.
Po wykonaniu zadania uporządkuj stanowisko pracy.
Norma zużycia surowców, dodatków i materiałów pomocniczych na 100 kg sera twarogowego półtłustego formowanego w kostki o masie 250 g
Przebieg produkcji sera twarogowego półtłustego formowanego (skrócony opis)
1 . Przygotowanie mleka do produkcji
Mleko w sekcji Wymiany I płytowego wymiennika ciepła, po podgrzaniu zostaje skierowane do odgazowywacza i dalej do wirówki samooczyszczającej, gdzie zostaje oczyszczone i rozdzielone na śmietankę i mleko odtłuszczone. Produkty wirowania zostają skierowane do standaryzatora. Stąd śmietanka płynie do zbiornika na surową śmietankę, a znormalizowane mleko o zawartości 0,85% tłuszczu przez sekcję Wymiany II w płytowym wymienniku do sekcji pasteryzacji i przetrzymywacza. Operacja pasteryzacji przebiega w temperaturze 74°C w czasie 30 sekund.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI TG2