LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA R11 - STYCZEŃ 2016 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: R.11-01-16.01
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Podczas kontroli spełniania wymagań Rozporządzenia nr (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, w xzQ7xń trzody zostanie sprawdzona skuteczność mycia i dezynfekcji pomieszczeń oraz powierzchni kontaktujących się z żywnością. Pobierz próbkę z wyznaczonej powierzchni. Całą procedurę pobierania próbki wykonaj w obecności egzaminatora, zgłaszając gotowość do pobrania próbki przez podniesienie ręki. Wypełnij pismo przewodnie.
Zapakuj próbkę, w celu przesłania do laboratorium i zbadania w kierunku obecności bakterii Salmonella oraz ogólnej liczby bakterii tlenowych.
Zadanie wykonaj na przygotowanym stanowisku pracy. Stanowisko jest wyposażone w odzież ochronną, sprzęt do pobierania próbek, niezbędną dokumentację oraz materiały potrzebne do zapakowania próbek.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 120 minut.
Ocenie podlegać będą 3 rezultaty:
- pobrana próbka;
- pismo przewodnie;
- próbka przygotowana do wysyłki
oraz
przebieg pobierania próbki do badania mikrobiologicznego.
Dane do wypełnienia pisma przewodniego:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Zamościu (adres: ul. Lubelska 128, 22-540 Zamość) w ramach kontroli, zlecił pobranie próbek w rzeźni trzody „Żywiec" (adres: ul. Chełmska 201, 22-560 Zamość) w dniu 16.01.2016 i przesłanie do laboratorium Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Lublinie (adres: ul. Droga Męczenników Majdanka 50, 20-325 Lublin).
(Numer próbki jest numerem stanowiska, z którego pobrano próbkę)
........
........