LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA R11 - STYCZEŃ 2021 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: R.11-01-21.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Przyjmij do celów egzaminacyjnych, że dziś jest 22 maja 2017 roku. Do rzeźni skierowano dwa stada trzody w celu uboju. Stada te pochodzą z dwóch różnych gospodarstw. Dla każdego stada wystawiono łańcuch żywnościowy, jednak nie podano okresów karencji dla zastosowanych preparatów leczniczych.
W dokumencie 1, w sekcji Informacje dotyczące leczenia zwierząt, wprowadź okresy karencji z podaniem liczby dni. Wykorzystaj w tym celu „Charakterystykę produktu leczniczego".
Wypełnij dokument 2, w sekcjach Informacje ogólne, Ocena mięsa, Powód uznania mięsa za niezdatne do spożycia oraz Badanie mięsa na obecność włośni. Wykorzystaj w tym celu „Informacje dotyczące ubijanych zwierząt."
W kolumnie Powód uznania mięsa za niezdatne do spożycia wpisz odpowiedni skrót określający decyzję uznania mięsa za niezdatne do spożycia (np. V/1/a). W tym celu wykorzystaj fragment Rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. Pamiętaj, że od każdej poddanej ubojowi sztuki pobrano 0,5 kg mięsa z trybowania okolicy wkłucia, co należy uwzględnić w sekcji: Ocena mięsa, decyzja o uznaniu mięsa za niezdatne do spożycia przez ludzi, w kolumnie: inne tkanki i narządy (kg lub szt.) oraz w sekcji Powód uznania mięsa za niezdatne do spożycia.
Ogółem od 16 sztuk trzody poddanych tego dnia ubojowi pobrano próbki do badań na włośnie. Wypełnij dokument 3. W skład mieszaniny wytrawiającej w metodzie wytrawiania mięsa w kierunku włośni wchodzi między innymi 25% kwas solny (kwas chlorowodorowy). Dostępny jest 96% kwas solny. Oblicz potrzebne proporcje dla wody i kwasu solnego, aby uzyskać stężenie 25%. Do wypełnienia dokumentu 3 skorzystaj z fragmentu Rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1375 z dnia 10 sierpnia 2015 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni (Trichinella) w mięsie.
Informacje dotyczące ubijanych zwierząt
Z siedziby stada PL 0056231423001 z gospodarstwa Tomasz Niemczyk do rzeźni „Marwit" w Brodnicy skierowano w celu uboju 10 sztuk trzody. Wszystkie sztuki zostały poddane ubojowi i badaniu poubojowemu w dniu 22 maja 2017. W trakcie oszałamiania i wykrwawiania przestrzegano przepisów dotyczących ochrony zwierząt. W wyniku poubojowej oceny 9 tusz uznano za zdatne do spożycia. Za niezdatne do spożycia uznano 1 całą tuszę z powodu rozpoznania różycy oraz 1 sztukę płuc z powodu zalania wodą z oparzelnika. Od wszystkich sztuk poddanych ubojowi pobrano próbki do badania na obecność włośni. Pobranym próbkom nadano kolejne numery. Stado to było ubijane jako pierwsze. We wszystkich próbkach uzyskano wynik negatywny, nie stwierdzając obecności włośni.
Z siedziby stada PL 0044121456001 z gospodarstwa Iwona Kostrzewa do rzeźni „Marwit" w Brodnicy skierowano w celu uboju 7 sztuk trzody. Wszystkie sztuki zostały poddane ubojowi i badaniu poubojowemu w dniu 22 maja 2017. W trakcie oszałamiania i wykrwawiania przestrzegano przepisów dotyczących ochrony zwierząt. W wyniku poubojowej oceny 7 tusz uznano za zdatne do spożycia. Za niezdatne do spożycia uznano 1 sztukę wątroby z powodu inwazji motylicy wątrobowej i 2 sztuki płuc z powodu zalania wodą z oparzelnika oraz przekrwienia. Od wszystkich sztuk poddanych ubojowi pobrano próbki do badania na obecność włośni. Pobranym próbkom nadano kolejne numery. Stado to było ubijane jako drugie. We wszystkich próbkach uzyskano wynik negatywny, nie stwierdzając obecności włośni.
........
........