LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA HGT4 - CZERWIEC 2024 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 2
KOD ARKUSZA: HGT.04-02-24.06-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Wykonaj zadanie egzaminacyjne składające się z 3 części:
Część I - Wykonaj 4 porcje napoju owocowego z zieloną pietruszką na podstawie zamieszczonej receptury (Tabela 1.).
Stanowisko jest wyposażone w niezbędny sprzęt, naczynia, zastawę stołową i surowce. Potrzebne ilości surowców są odważone i odmierzone zgodnie z recepturą. Wykorzystaj wszystkie przygotowane surowce.
Do wykonania napoju owocowego z zieloną pietruszką dobierz odpowiedni sprzęt i naczynia. Napój wyporcjuj do dzbanka szklanego. Postępuj zgodnie z informacjami zawartymi w Tabeli 1.
Część II - Skompletuj zastawę stołową do nakrycia dla 1 osoby zgodnie z zamieszczonym wykazem (Tabela 2.). Nie zwracaj uwagi na kolor talerza. Wykorzystaj ten, który masz przygotowany na stanowisku. Sztućce wypoleruj przygotowanym ręcznikiem papierowym.
Część III - Nakryj przygotowany stół restauracyjny zastawą stołową dla 1 osoby zgodnie z zamieszczonym wzorcem (Ilustracja 1.).
Zgłoś Przewodniczącemu Zespołu Nadzorującego, przez podniesienie ręki, wykonanie zadania egzaminacyjnego.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji i ergonomii pracy, bhp i ppoż., ochrony środowiska oraz systemu HACCP, GMP i GHP. Po zakończeniu pracy uporządkuj stanowisko.
Tabela 1. Receptura na 4 porcje napoju owocowego z zieloną pietruszką
Sposób wykonania
1. 2.
3.
4. 5.
6. 7. 8. 9.
10. 11.
12.
Liście zielonej pietruszki umyj, osusz ręcznikiem
papierowym i drobno posiekaj.
Pomarańcze i cytrynę umyj oraz sparz wrzącą wodą.
Zetrzyj skórkę z 2 pomarańczy (tylko zewnętrzną,
pomarańczową warstwę) na najdrobniejszych oczkach
tarki.
Wszystkie pomarańcze i cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok za pomocą wyciskarki do cytrusów. Sok wlej do naczynia, dodaj skórkę startą z pomarańczy, posiekaną zieloną pietruszkę oraz cukier trzcinowy. Banany umyj, obierz i pokrój w plastry. Dodaj do naczynia z sokiem i pozostałymi składnikami. Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru napoju.
Dolej wodę mineralną niegazowaną. Całość wymieszaj i przecedź przez sitko.
Jabłko umyj, nie obieraj. Przekrój na pół, usuń gniazdo
nasienne i opłucz. Pokrój w cienkie półplastry.
Kiwi umyj, obierz i pokrój w plastry.
Do dzbanka szklanego włóż rozdrobnione jabłko i kiwi.
Dodaj napój i wymieszaj.
Bezpośrednio przed wydaniem napoju dodaj kostki lodu.
........
........