LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA TG3 - CZERWIEC 2022 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: TG.03-01-22.06-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Wykonaj 10 sztuk bułek pszennych ze słonecznikiem zgodnie z podaną Recepturą i Instrukcją technologiczną.
Wypełnij Tabelę 1. Zapotrzebowanie na wybrane surowce potrzebne do wyprodukowania 120 sztuk bułek pszennych ze słonecznikiem.
Wszystkie surowce zostały odważone i odmierzone zgodnie z recepturą, za wyjątkiem wody.
Wypieczone bułki ze słonecznikiem ułóż na talerzu lub platerze i wraz z arkuszem pozostaw na stanowisku
egzaminacyjnym do oceny.
Sprzętu, narzędzi i urządzeń używaj zgodnie z przeznaczeniem, przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i ochrony środowiska. Po zakończeniu prac uporządkuj swoje stanowisko pracy.
Receptura na 10 sztuk bułek pszennych ze słonecznikiem
Instrukcja technologiczna
1. Sporządzić rozczyn (podmłodę) ręcznie lub przy pomocy miesiarki/miksera:
- odmierzyć 100 ml zimnej wody wodociągowej i podgrzać do temperatury 35^40 °C,
- rozpuścić w podgrzanej wodzie cukier,
- dodać do roztworu 40 g mąki pszennej typ 550 oraz drożdże i wymieszać do uzyskania jednorodnej mieszaniny,
- odstawić sporządzony rozczyn (podmłodę) do fermentacji na około 15-^20 minut.
2. Przygotować pozostałe surowce:
- przesiać mąkę pszenną typ 550,
- odmierzyć 250 ml zimnej wody wodociągowej i podgrzać do temperatury 35^40 °C,
- rozpuścić sól w podgrzanej wodzie.
3. Sporządzić ręcznie lub przy pomocy miesiarki/miksera jednorodne ciasto pszenne dodając do rozczynu (podmłody) pozostałą ilością mąki pszennej typ 550, mąkę pszenną typ 1850, roztwór soli i na końcu około % ilości ziaren słonecznika.
........
........