LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA Z16 - STYCZEŃ 2016 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: Z.16-01-16.01
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Wykonaj ocenę ilościową i jakościową zmieszczonego w arkuszu egzaminacyjnym jadłospisu {Jadłospisu przedszkolaka z ostatnich 24 godzin), dla 5-letniego dziecka, które cierpi na zaparcie nawykowe atoniczne. Oblicz wartość energetyczną i odżywczą posiłku obiadowego oraz całego jadłospisu. Zaproponuj rodzaj diety wraz z zaleceniami dietetycznymi dla tego przedszkolaka.
Do obliczeń wykorzystaj dane z tabeli Wartości energetyczne i odżywcze wybranych produktów spożywczych.
Wypełnij Kartę oceny ilościowej jadłospisu oraz Kartę oceny jakościowej jadłospisu.
Przyjmij, że procentowy udział poszczególnych posiłków w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania
energetycznego jest następujący:
I śniadanie - 20-25%
II śniadanie - 5-10% Obiad -30-35% Podwieczorek - 5-10% Kolacja-15-20%
Średnie dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla dzieci w wieku 4-6 lat wynosi 1900 kcal. Udział energii z białka w diecie powinien wynosić 14%, a dobowa zawartość błonnika powinna wynosić 25 g. Sporządź zestawienie produktów spożywczych niezbędnych do wykonania obiadu dla 20 przedszkolaków, przebywających w oddziale przedszkolnym.
Wszystkie formularze do wypełnienia znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym.
Wartości energetyczne i odżywcze wybranych produktów spożywczych
Wartość energetyczna Zawartość białka w 100 g Zawartość błonnika Nazwa produktu w 100 g produktu produktu w 100 g produktu
........
........