KWALIFIKACJA SPC1 - CZERWIEC 2022

PYTANIE NR 2.
Który środek spulchniający stosowany jest przy produkcji ciasta biszkoptowo-tłuszczowego?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
W produkcji ciasta biszkoptowo-tłuszczowego najczęściej stosowanym środkiem spulchniającym jest proszek do pieczenia. Proszek do pieczenia jest mieszaniną wodorowęglanu sodu (sody oczyszczonej) oraz kwasu (np. kwasu winowego) i substancji wypełniającej (np. mąki). W trakcie pieczenia, pod wpływem ciepła, zachodzi reakcja chemiczna, w wyniku której wydziela się dwutlenek węgla, co powoduje spulchnienie ciasta. Inne wymienione środki, takie jak soda oczyszczona, drożdże prasowane i drożdże suszone, są stosowane w innych rodzajach wypieków, ale nie są typowe dla ciasta biszkoptowo-tłuszczowego.



📡 Brak połączenia internetowego