LOGOWANIE

KWALIFIKACJA Z13 - STYCZEŃ 2018 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: Z.13-01-18.01


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:

Wykonaj ocenę ryzyka zawodowego według PN-N-18002:2011 w skali trójstopniowej na stanowisku pracy kucharza. Zaproponuj działania prowadzące do zmniejszenia ryzyka zawodowego na tym stanowisku.
Charakterystyka stanowiska pracy kucharza w Restauracji DELICJA Hotelu DELICJUSZ Przygotowanie zawodowe pracownika
Pracownik zatrudniony na stanowisku kucharza posiada wykształcenie gastronomiczne. Odbył szkolenie wstępne oraz szkolenie okresowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Posiada aktualne zaświadczenie lekarskie dopuszczające do pracy na stanowisku kucharza oraz orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac z żywnością, przy których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby.
Opis zawodu
Pracownik zatrudniony na stanowisku kucharza zajmuje się przygotowywaniem potraw, w tym deserów i ciast, dla gości restauracji. Kucharz dobiera surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw, dokonuje ich jakościowej oceny i wykonuje obróbkę ręczną, mechaniczną i termiczną surowców. Do jego obowiązków należy także obsługa urządzeń wykorzystywanych w kuchni. Kucharz musi być sprawny fizycznie, odporny psychicznie, odpowiedzialny. Ponadto powinien posiadać wrażliwość węchową, smakową, a także rozróżniać barwy. Praca na tym stanowisku to praca zespołowa wymagająca umiejętności pracy w grupie, zamiłowania do ładu i porządku. Charakter tej pracy wymaga odporności na wysokie temperatury, dużą wilgotność, pracę w pozycji stojącej, w godzinach popołudniowych i nocnych, w dni robocze oraz weekendy i święta.
Pomieszczenie pracy
Kucharz pracuje w restauracji usytuowanej na parterze hotelu. W skład pomieszczeń kuchennych wchodzą kuchnia, chłodnia i magazyn. Pomieszczenia pracy posiadają zgodne z przepisami prawa wymiary, ogrzewanie i oświetlenie. W kuchni zastosowano wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną i odciągi miejscowe.
Sprzęt stosowany na stanowisku pracy kucharza
Kuchnia wyposażona jest w piece konwekcyjno-parowe, kuchenki gazowe i elektryczne, piekarniki, mikrofalówki, lodówki, zamrażarki, zmywarki, patelnie elektryczne, roboty kuchenne, wałkownice i mieszalniki do ciasta, maszyny do rozdrabniania mięsa, krajalnice, frytkownice, noże, tasaki.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY


Arkusz jest przeznaczony dla zawodów:



INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI Z13