LOGOWANIE

KWALIFIKACJA HGT11 - STYCZEŃ 2023 - ROZWIĄZANIE ZADANIA NR 1

KOD ARKUSZA: HGT.11-01-23.01-SG


POBIERZ ROZWIĄZANIE ZADANIA

ZOBACZ ARKUSZ PRAKTYCZNY


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ROZWIĄZANIA:

Rezultat 1: Menu kolacji z kalkulacją kosztu konsumpcji
w kolumnie Grupa potraw/napojów wpisane:
R.1.1 Napoje alkoholowe: wino białe musujące półwytrawne
R.1.2 Zupa: krem z dyni
R.1.3 Danie główne: zrazy staropolskie
R.1.4 Dodatki do dania głównego: kopytka, bukiet jarzyn
R.1.5 Deser: szarlotka
R.1.6 Napoje gorące: kawa z dodatkami, herbata z dodatkami
R.1.7 Zakąski zimne: galantyna z indyka, dorsz w warzywach, terrina brokułowa, sałatka ziemniaczana, sałatka grecka
R.1.8 Zakąska gorąca: gulasz węgierski
R.1.9 Dodatki do zakąsek zimnych: pieczywo mieszane, masło
R.1.10 w wierszu: Koszt konsumpcji dla 50 uczestników [zł]: 6 450,00 Dopuszcza się poprawnie matematycznie obliczoną wartość kosztu konsumpcji dla 50 uczestników kolacji w odniesieniu do wpisanej w Formularzu 1. wartości Kosztu konsumpcji dla 1 uczestnika kolacji pomnożonego przez 50
R.2
Rezultat 2: Kalkulacja kosztów usługi gastronomicznej
wpisane:
R.2.1 w kolumnie: Nazwa usługi dodatkowej: Rezerwacja sali, w kolumnie: Wartość [zł]: 1 400,00
R.2.2 w kolumnie: Nazwa usługi dodatkowej: Oprawa muzyczna - DJ, w kolumnie: Wartość [zł]: 500,00
R.2.3 w kolumnie: Nazwa usługi dodatkowej: Kompozycja kwiatowa niska, w kolumnie: Wartość [zł]: 350,00
R.2.4 w kolumnie: Nazwa usługi dodatkowej: Fotograf, w kolumnie: Wartość [zł]: 600,00
R.2.5 w kolumnie: Nazwa usługi dodatkowej: Tort okolicznościowy na 50 osób, w kolumnie: Wartość [zł]: 400,00
R.2.6 w wierszu: Razem koszt usług dodatkowych, w kolumnie: Wartość [zł]: 3 250,00 Dopuszcza się poprawnie matematycznie obliczony Koszt usług dodatkowych w odniesieniu do wpisanych wartości w Formularzu 2.
R.2.7 w wierszu: Całkowity koszt usługi gastronomicznej [zł]: 9 700,00 Dopuszcza się poprawnie matematycznie obliczony Całkowity koszt usługi gastronomicznej w odniesieniu do wpisanej wartości Kosztu usług dodatkowych i Kosztu konsumpcji dla 50 uczestników kolacji w Formularzu 2.
R.2.8 w wierszu: Kwota zaliczki (25%) [zł]: 2 425,00
Dopuszcza się poprawnie matematycznie obliczoną kwotę zaliczki w odniesieniu do wpisanej wartości Całkowitego kosztu usługi gastronomicznej i 25% w Formularzu 2.
R.2.9 w wierszu: Kwota pozostała do zapłaty po uwzględnieniu zaliczki [zł]: 7 275,00 Dopuszcza się poprawnie matematycznie obliczoną kwotę pozostałą do zapłaty w odniesieniu do wpisanej wartości Całkowitego kosztu usługi gastronomicznej i kwoty zaliczki w Formularzu 2.
R.3
........
........

POBIERZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Arkusz jest przeznaczony dla zawodów:



INNE ROZWIĄZANIA Z KWALIFIKACJI HGT11