LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA R16 - CZERWIEC 2015 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: R.16-01-15.05
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Gospodarstwo rolne o powierzchni 50 ha gruntów ornych i 7 ha łąk prowadzi hodowlę krów mlecznych i opas bydła. Zwierzęta żywione są głównie paszami wyprodukowanymi w gospodarstwie. Z zakupu pochodzi jedynie mieszanka wysokobiałkowa dla krów mlecznych.
Ustal średnioroczne stany poszczególnych grup żywieniowych w stadzie na podstawie informacji zawartych w Informacji o stadzie oraz zapotrzebowanie dzienne i roczne na paszę dla wszystkich grup zwierząt na podstawie Dziennych dawek pokarmowych dla poszczególnych grup żywieniowych. Dawki sporządzane są na okres całego roku (365 dni). Załóż przy tym rezerwę w wysokości 20% dla każdej paszy wyprodukowanej w gospodarstwie.
Ustal areał uprawy poszczególnych roślin, niezbędny do zapewnienia paszy dla zwierząt (tzw. powierzchnię paszową). Do tego celu wykorzystaj Średnie plony w gospodarstwie z upraw poszczególnych roślin. Śruta zbożowa sporządzana jest w równych częściach z ziarna jęczmienia i pszenżyta. Przy sporządzaniu kiszonki z kukurydzy zakłada się stratę świeżej masy w wysokości 20%, a w przypadku sporządzania sianokiszonki z traw łąkowych strata wynosi 30%.
Sporządź płodozmian pięciopolowy z zachowaniem zasad prawidłowego następstwa roślin. Uwzględnij przy tym równe wielkości pól płodozmianowych. Rośliny uprawiane w gospodarstwie to: pszenica ozima, pszenżyto ozime, jęczmień jary, burak cukrowy i kukurydza na kiszonkę zbierana w II dekadzie września.
Informacje o stadzie
- ilość krów mlecznych - 20 sztuk
- od każdej krowy uzyskuje się w roku jedno cielę
- podział płci wynosi 50%
- nie zakłada się upadków zwierząt w żadnej grupie
- bydło opasa się 2 lata
- jałówki zaciela się i sprzedaje w wieku 18 miesięcy
Dzienne dawki pokarmowe dla poszczególnych grup żywieniowych w stadzie [kg/szt.]
........
........