LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA TG17 - STYCZEŃ 2023 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: TG.17-01-23.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Korzystając z instrukcji technologicznej produkcji cukru białego, instrukcji oznaczania zawartości substancji redukujących w cukrze białym oraz norm zakładowych dla cukru białego zaplanuj produkcję 800 kg cukru białego i kontrolę jego jakości. W tym celu sporządź:
- wykaz ilościowy surowców, dodatków i materiałów pomocniczych do produkcji 800 kg cukru białego, uwzględniając 10% strat na opakowania,
- schemat technologiczny produkcji cukru białego z uwzględnieniem operacji i parametrów technologicznych,
- wykaz maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukru białego z zachowaniem kolejności występowania w procesie technologicznym,
- wykaz odczynników, sprzętu i urządzeń do wykonania badań laboratoryjnych,
- kartę oceny jakości wyprodukowanej partii cukru białego z wymaganiami normy zakładowej. Do sporządzenia dokumentów wykorzystaj tabele, które znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym.
Instrukcja technologiczna produkcji cukru białego
Dostarczone do cukrowni korzenie buraków cukrowych są wstępnie oczyszczane w kanałach spławnych, a następnie dokładnie myte w płuczkach łapowych. Po procesie mycia właściwego buraki kraje się na cienkie strużki w krajalnicy tarczowej. Następnie krajanka wprowadzana jest do dyfuzora, w którym ługuje się z niej cukier za pomocą wody o temperaturze 75-85 °C. Produktami wyjściowymi procesu są wysłodki (wysłodzona krajanka) i sok surowy, który zawiera 15% cukru. W soku surowym oprócz cukru znajdują się również inne związki chemiczne, tzw. „niecukry", które zostają wyekstrahowane w dyfuzorze, zaburzają one jednak proces krystalizacji i konieczne jest ich usunięcie. W tym celu sok surowy poddaje się procesowi defekacji poprzez dodanie mleka wapiennego. W celu zneutralizowania nadmiaru mleka wapiennego sok poddaje się saturacji dwutlenkiem węgla, podczas tego procesu wytrąca się węglan wapnia, który na swojej powierzchni adsorbuje „niecukry". Następnie otrzymany tzw. „sok rzadki" filtruje się w błotniarce, otrzymując osad defekosaturacyjny. Oczyszczony sok rzadki zagęszcza się wstępnie w wyparkach, a uzyskany tzw. „sok gęsty" kieruje do warnika, w którym następuje jego dalsze zagęszczanie w procesie gotowania, aż do uzyskania mieszaniny, kryształów cukru i syropu międzykryształowego zwanej cukrzycą.
Podgęszczoną i skrystalizowaną cukrzycę kieruje się do wirówki. W trakcie wirowania następuje oddzielenie płynnej części cukrzycy od kryształów cukru. Po oddzieleniu syropu międzykryształowego następuje bielenie kryształków cukru. Cukier krystaliczny wybielony poddaje się suszeniu w suszarce talerzowo-kaskadowej w temperaturze 90-110 °C. Następnie cukier segreguje się na sitach wstrząsanych. Wysuszony i posegregowany cukier biały kierowany jest do maszyny pakującej. 50% produkcji pakuje się w małe, płaskie torebki o masie netto 8 g, a pozostałą ilość w wielowarstwowe worki o masie 50 kg. Cukier po pakowaniu przechowuje się w temperaturze 15-25 °C i wilgotności poniżej 75% do momentu dystrybucji.
Instrukcja oznaczania zawartości substancji redukujących w cukrze białym
Odważyć na wadze laboratoryjnej 20 g ±0,01 g cukru buraczanego białego i przenieść ilościowo do kolby miarowej o pojemności 100 ml, dodać wody destylowanej, dokładnie wymieszać i uzupełnić do kreski. Następnie do kolby stożkowej o pojemności 300 ml należy pobrać pipetą jednomiarową dokładnie 50 ml roztworu cukru i dodać 50 ml wody. Do kolby odmierzyć pipetą jednomiarową dokładnie 10 ml odczynnika Mullera (zasadowy roztwór CuSO4 stabilizowany winianem sodowo-potasowym) i ogrzewać pod przykryciem we wrzącej łaźni wodnej przez 10 min ±5 s. Następnie kolbę ochłodzić w strumieniu zimnej wody, unikając potrząsania. Do kolby dodać 5 ml kwasu octowego o stężeniu 5 mol/dm3 i 20 ml roztworu jodu w jodku potasu. Mieszać do momentu rozpuszczenia osadu, następnie dodać 2 ml 1% roztworu skrobi. Miareczkować mianowanym roztworem tiosiarczanu sodu (Na2S2O3) do zaniku barwy niebieskiej.
........
........