LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA TG17 - STYCZEŃ 2023 - ROZWIĄZANIE ZADANIA NR 1
KOD ARKUSZA: TG.17-01-23.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ROZWIĄZANIA:
Rezultat 1: Wykaz ilościowy surowców, dodatków i materiałów pomocniczych do
produkcji 800 kg cukru białego, uwzględniający 10% strat na opakowania
w Tabeli 1. zapisane:
R.1.1 Buraki cukrowe [kg]: 5000
R.1.2 Mleko wapienne [kg]: 10 R.1.3 Gaz saturacyjny [m3]: 500
R.1.4 Torebki małe [szt.]: 55000 lub 55556 R.1.5 Worki wielowarstwowe [szt.]: 9 R.2
Rezultat 2: Schemat technologiczny produkcji cukru białego z uwzględnieniem
operacji i parametrów technologicznych
zapisane:
R.2.1 Mycie
R.2.2 Krojenie buraków
R.2.3 Otrzymywanie soku surowego lub wydobycie cukru z krajanki lub ługowanie lub dyfuzja i
ekstrakcja, 75 - 85 °C
R.2.4 Defekosaturacja lub defekacja i saturacja
R.2.5 Zagęszczanie lub podgęszczanie i krystalizacja
R.2.6 Wirowanie
R.2.7 Wybielanie/bielenie
R.2.8 Suszenie 90-110 °C
R.2.9 Pakowanie
R.2.10 Magazynowanie 15-25 °C i wilgotność poniżej 75%
R.3
........
........