LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA Z16 - STYCZEŃ 2017 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: Z.16-01-17.01
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Dokonaj modyfikacji racji pokarmowej diety, opracowanej na podstawie wywiadu z pacjentką, u której zdiagnozowano chorobę wrzodową żołądka. Wypełnij Kartę modyfikacji racji pokarmowej.
Uzupełnij Kartę postępowania dietetycznego. Zaproponuj rodzaj diety wraz z zaleceniami dietetycznymi oraz oblicz zapotrzebowanie na białko, tłuszcze oraz węglowodany w diecie chorej. Średnie dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla kobiet wynosi 2000 kcal. Udział energii z białka w diecie powinien wynosić 16%, a udział energii z tłuszczów 31% średniego zapotrzebowania na energię. Resztę powinny stanowić węglowodany.
Ustal wartość energetyczną poszczególnych posiłków, przyjmując, że ich procentowy udział w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania energetycznego powinien wynosić:
- I śniadanie - 25-30%
- II śniadanie - 5-10%
- Obiad-30-35%
- Podwieczorek-5-10%
- Kolacja-15-20%
Zaproponuj I śniadanie dla pacjentki, uwzględniając zalecaną wartość energetyczną oraz oblicz wartość odżywczą wskazanych produktów spożywczych. Do obliczeń wykorzystaj dane z tabeli Wartości energetyczne i odżywcze wybranych produktów spożywczych.
Wszystkie formularze do wypełnienia znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym.
Wartości energetyczne i odżywcze wybranych produktów spożywczych Nazwa produktu Wartość energetyczna Zawartość białka Zawartość tłuszczu [g]
........
........