LOGOWANIE

KWALIFIKACJA Z16 - STYCZEŃ 2017 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: Z.16-01-17.01


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:

Dokonaj modyfikacji racji pokarmowej diety, opracowanej na podstawie wywiadu z pacjentką, u której zdiagnozowano chorobę wrzodową żołądka. Wypełnij Kartę modyfikacji racji pokarmowej.
Uzupełnij Kartę postępowania dietetycznego. Zaproponuj rodzaj diety wraz z zaleceniami dietetycznymi oraz oblicz zapotrzebowanie na białko, tłuszcze oraz węglowodany w diecie chorej. Średnie dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla kobiet wynosi 2000 kcal. Udział energii z białka w diecie powinien wynosić 16%, a udział energii z tłuszczów 31% średniego zapotrzebowania na energię. Resztę powinny stanowić węglowodany.
Ustal wartość energetyczną poszczególnych posiłków, przyjmując, że ich procentowy udział w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania energetycznego powinien wynosić:
- I śniadanie - 25-30%
- II śniadanie - 5-10%
- Obiad-30-35%
- Podwieczorek-5-10%
- Kolacja-15-20%
Zaproponuj I śniadanie dla pacjentki, uwzględniając zalecaną wartość energetyczną oraz oblicz wartość odżywczą wskazanych produktów spożywczych. Do obliczeń wykorzystaj dane z tabeli Wartości energetyczne i odżywcze wybranych produktów spożywczych.
Wszystkie formularze do wypełnienia znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym.
Wartości energetyczne i odżywcze wybranych produktów spożywczych Nazwa produktu Wartość energetyczna Zawartość białka Zawartość tłuszczu [g]
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY



INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI Z16