LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA R3 - CZERWIEC 2016 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 2
KOD ARKUSZA: R.03-02-16.05
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Przygotuj do sprzedaży bezpośredniej trzykilogramowe opakowanie ziemniaków wyprodukowanych w gospodarstwie ekologicznym kontrolowanym przez jednostkę certyfikującą EKOFARMA (numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej: PL - EKO - 28). Właścicielem gospodarstwa jest Zofia Kowalska. Adres gospodarstwa: Zalesie 19, 86-302 Ruda.
Wykonując zadanie:
- ze znajdującej się na stanowisku egzaminacyjnym partii ziemniaków jadalnych określonej odmiany wybierz 3 kg bulw spełniających wymagania jakościowe.
- wypłucz pod bieżącą wodą wybrane bulwy i zapakuj do przygotowanego opakowania.
- oblicz i wpisz do tabeli 1. maksymalną masę wadliwych bulw w trzykilogramowej partii.
- wypełnij czytelnie etykietę przeznaczoną do oznaczenia produktu ekologicznego, wytnij etykietę i umieść ją trwale na przygotowanym do sprzedaży towarze.
- zabezpiecz ziemniaki w opakowaniu przed wysypaniem.
Po zakończeniu prac związanych z przygotowaniem ziemniaków do sprzedaży dokonaj oceny partii A. ziemniaków jadalnych przygotowanych na stanowisku uzupełniając tabelę 2. Ziemniaki podlegające ocenie znajdują się w opakowaniu opisanym jako „Partia A. ziemniaków do oceny".
Wymagania jakościowe ziemniaków jadalnych
(wyciąg)
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie podlegać będą 3 rezultaty:
- ziemniaki przygotowane do sprzedaży,
- maksymalna masa bulw wadliwych,
- etykieta do oznakowania produktu ekologicznego.
- ocena partii ziemniaków jadalnych.
........
........