LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA TG18 - STYCZEŃ 2022 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: TG.18-01-22.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Wykonaj prace związane z przyjętym zamówieniem na zaplanowanie, produkcję i kontrolę jakości 3 000 kg lodów śmietankowych na patyku o masie 60 g każdy. W tym celu:
- sporządź zapotrzebowanie na surowce i materiały pomocnicze do produkcji lodów śmietankowych w ilości zgodnej z zamówieniem,
- sporządź schemat technologiczny produkcji lodów śmietankowych z uwzględnieniem kolejności poszczególnych etapów produkcji oraz krytycznych punktów kontrolnych CCP,
- dobierz maszyny lub urządzenia do wybranych procesów technologicznych w produkcji lodów śmietankowych,
- uzupełnij raport z badań suchej masy lodów śmietankowych,
- sporządź wykaz zagrożeń i działań zapobiegawczych w procesie produkcji lodów śmietankowych.
Do opracowania dokumentacji wykorzystaj informacje zawarte w
- opisie produktu,
- recepturze na 100 kg lodów śmietankowych,
- schemacie linii technologicznej do produkcji lodów śmietankowych,
- instrukcji laboratoryjnej oznaczania zawartości suchej masy metodą techniczną.
Do sporządzenia dokumentów wykorzystaj formularze, które znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym.
Opis produktu
Lody są to produkty otrzymane w wyniku zamrożenia płynnej, spasteryzowanej mieszanki, która składa się z mleka, produktów mlecznych, cukru, stabilizatorów/emulgatorów oraz dodatków smakowo-zapachowych. Ze względu na duże ryzyko zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego w produkcji wykorzystuje się surowce i dodatki bardzo dobrej jakości mikrobiologicznej, a proces produkcyjny prowadzi się w warunkach wysoce higienicznych. Kontrola jakości dotyczy całego procesu produkcyjnego począwszy od przyjęcia surowców i ich magazynowania, aż do magazynowania i dystrybucji wyrobu gotowego.
Receptura na 100 kg lodów śmietankowych
........
........