LOGOWANIE

KWALIFIKACJA TG4 - STYCZEŃ 2021 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: TG.04-01-21.01-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:

Wykonaj karpatkę z kremem półtłustym zgodnie z podaną recepturą i instrukcją technologiczną. Wszystkie surowce zostały odważone zgodnie z recepturą. Surowce i półprodukty nietrwałe są zabezpieczone w chłodziarce. Jaja są zdezynfekowane.
Sprzętu, narzędzi i urządzeń używaj zgodnie z przeznaczeniem, przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i ochrony środowiska.
Receptura na karpatkę z kremem półtłustym
Instrukcja technologiczna
1. Rozgrzać piec do temperatury 200°C.
2. Przygotować blat z ciasta parzonego:
a) przesiać przez sito mąkę,
b) dodać do wody margarynę oraz sól i zagotować,
c) dodać mąkę do wrzącej mieszaniny i energicznie wymieszać,
d) gotować mieszaninę około 1 minuty energicznie mieszając,
e) ochłodzić zaparzoną mąkę do temperatury 50°C,
f) przełożyć do miksera ostudzoną mieszaninę i ubijając dodawać po 1 jajku, sprawdzając wcześniej świeżość każdego jaja,
g) ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 30 x 41 cm wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni formy,
h) blat wypiekać 25-^35 minut w temperaturze 200°C do uzyskania jasnobrązowego zabarwienia,
i) ostudzić wypieczony blat.
3. Przygotować krem półtłusty (w czasie wypieku blatu):
a) z 500 g mleka odlać około 125 g,
b) zagotować pozostałą część mleka,
c) przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną rozmieszać w zimnym mleku,
d) wlać zawiesinę mąk w 125 g zimnego mleka do gotującego się mleka i zagotować masę budyniową,
e) odstawić do ochłodzenia do temperatury 20°C ugotowaną masę budyniową (w celu przyspieszenia chłodzenia rondelek z ciepłą masą umieścić w misce z zimną wodą),
f) napowietrzyć margarynę, dodać cukier puder, a następnie dodawać ochłodzoną masę budyniową.
4. Złożyć karpatkę:
a) przekroić ostudzony blat z ciasta parzonego na dwie równe części,
b) jedną część blatu umieścić na podkładce tekturowej i rozsmarować na nim przygotowany krem na jednakową grubość,
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY


Arkusz jest przeznaczony dla zawodów:



INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI TG4