LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA RL3 - STYCZEŃ 2024 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: RL.03-01-24.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
W gospodarstwie planowany jest ekologiczny chów bydła w kierunku mięsno-mlecznym. Stado ma liczyć 24 krowy. Prowadzone będzie krycie naturalne w systemie haremowym. Do stada wprowadzony zostanie 1 buhaj. Wskaźnik wycieleń krów wynosi 75%.
Wykonując zadanie:
1. Rozpoznaj rasy bydła przedstawione na zdjęciach. Wybierz rasę odpowiednią do chowu ekologicznego i spełniającą założenia produkcyjne gospodarstwa. Wynik wyboru wpisz do Tabeli 1.
2. Oblicz powierzchnię podłogi i wybiegu dla stada (krowy mleczne, buhaj i cielęta z pierwszego wycielenia) zapewniającą warunki dobrostanu. Wyniki obliczeń wpisz do Tabeli 2.
3. Przygotuj mleko wapienne do wykonania dezynfekcji pomieszczenia.
W tym celu użyj 7,5 l wody i wapno hydratyzowane w proporcji 1 : 5 (na 1 kg wapna 5 litrów wody). Wyniki obliczeń ilości składników potrzebnych do sporządzenia mleka wapiennego wpisz do Tabeli
3.
UWAGA: Przygotowanie roztworu mleka wapiennego do wykonania dezynfekcji pomieszczenia wykonaj w odzieży ochronnej, rękawicach i okularach.
Gotowość do wykonania roztworu dezynfekcyjnego zgłoś przez podniesienie ręki.
Wykonując roztwór wapno rozpuszczaj w wodzie. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie przecedź przez sito. Przygotowany roztwór do dezynfekcji zostaw na stanowisku. Zachowaj zasady bezpieczeństwa przy przyporządzaniu cieczy.
Minimalna powierzchnia podłóg i wybiegów dla bydła
........
........