LOGOWANIE

KWALIFIKACJA A60 - STYCZEŃ 2017 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: A.60-01-17.01


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:

Zgodnie z zamieszczonymi procedurami wykonaj oznaczenie kwasowości aktywnej mleka i kwasowości miareczkowej mąki. Uzupełnij dokumentację z przebiegu badań.
Pamiętaj o przestrzeganiu zasad organizacji pracy oraz przepisów bhp i p.poż. Uporządkuj stanowisko po zakończeniu prac.
Karty charakterystyk substancji niebezpiecznych znajdują się na stanowisku egzaminacyjnym.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie podlegać będą 4 rezultaty:
- wykaz sprzętu i odczynników niezbędnych do wykonania zadania (Tabela 1),
- wyniki analizy - oznaczenie kwasowości aktywnej mleka (Tabela 2),
- wyniki analizy - oznaczenie kwasowości miareczkowej mąki (Tabela 3),
- uporządkowane stanowisko po zakończeniu prac. oraz
przebieg oznaczenia kwasowości aktywnej mleka oraz przebieg oznaczenia kwasowości miareczkowej mąki.
1. Procedura oznaczenia kwasowości aktywnej mleka
Kwasowość aktywną wyraża się jako ujemny logarytm dziesiętny ze stężenia jonów hydroniowych, czyli poprzez wartość pH.
Wykonanie oznaczenia
Próbkę dokładnie wymieszać. Do zlewki o pojemności 150+200 cm3 odmierzyć cylindrem miarowym 100 cm3 mleka, umieścić elektrodę, włączyć pH-metr i odczytać wartość pH. Przed każdym pomiarem oraz po zakończeniu wszystkich pomiarów elektrodę dokładnie opłukać wodą destylowaną i osuszyć bibułą.
Za wynik końcowy przyjąć średnią arytmetyczną wyników, co najmniej trzech wykonanych kolejno oznaczeń. Wynik średni zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku.
Uwaga! pH-metr został wcześniej wykalibrowany.
Interpretacja wyników
Kwasowość aktywna - pH:
6,6+6,8 - mleko świeże, < 6,6 - mleko zakwaszone,
> 6,8 - mleko zafałszowane lub od krów ze stanami zapalnymi wymion.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY


Arkusz jest przeznaczony dla zawodów:



INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI A60