LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA A60 - STYCZEŃ 2017 - ROZWIĄZANIE ZADANIA NR 1
KOD ARKUSZA: A.60-01-17.01
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ROZWIĄZANIA:
Rezultat 1. Wykaz sprzętu i odczynników niezbędnych do wykonania zadania - Tabela 1
Zapisane:_
Oznaczanie kwasowości aktywnej mleka
—i-^-r
Sprzęt miarowy: cylinder miarowy o poj. 100 cm
j Sprzęt pozostały: tryskawka, zlewki, pehametr, elektroda kombinowana (lub zespolona lub zestaw elektrod do pomiaru pH), statyw do
elektrody
_Kryterium jest spełnione, jeżeli zdający wymienił przynajmniej 3 pozycje (łącznie z obu grup), w tym pH-metr_
2 Odczynniki: woda destylowana
Oznaczanie kwasowości miareczkowej mąki
Sprzęt miarowy: biureta o pojemności 10 cm3 lub 25 cm3, cylinder miarowy o poj. 100 cm3 Sprzęt pozostały: waga laboratoryjna, naczynka wagowe, łyżka, lejek (do biurety), kolby stożkowe, statyw, łapa, łącznik, zlewki, bagietka,
3 tryskawka
Kryterium jest spełnione, jeżeli zdający wymienił przynajmniej 8 pozycji (łącznie spośród obu grup, z uwzględnieniem biurety jako sprzętu miarowego)
4 Odczynniki: wodorotlenek sodu, 0,1 mol/dm3; fenoloftaleina, alkoholowy roztwór 2%
Rezultat 2. Wyniki analizy - oznaczenie kwasowości aktywnej mleka - Tabela 2
Zapisane:
1 trzy wyniki pomiaru pH
2 średnia arytmetyczna co najmniej trzech pomiarów pH
3 średnia arytmetyczna z dokładnością do pierwszego miejsca po przecinku
4 poprawna interpretacja wyniku (porównanie z normą - fragment normy poniżej Przebiegu 2)
........
........