LOGOWANIE

KWALIFIKACJA HGT4 - CZERWIEC 2024 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: HGT.04-01-24.06-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:

Wykonaj zadanie egzaminacyjne składające się z 3 części:
Część I - Wykonaj 4 porcje lemoniady z owocami na podstawie zamieszczonej receptury (Tabela 1.).
Stanowisko jest wyposażone w niezbędny sprzęt, naczynia, zastawę stołową i surowce. Potrzebne ilości surowców są odważone i odmierzone zgodnie z recepturą z wyjątkiem wody. Wodę odmierz samodzielnie. Wykorzystaj wszystkie przygotowane surowce.
Do wykonania lemoniady z owocami dobierz odpowiedni sprzęt i naczynia. Lemoniadę wyporcjuj do dzbanka szklanego. Postępuj zgodnie z informacjami zawartymi w Tabeli 1.
Część II - Skompletuj zastawę stołową do nakrycia dla 1 osoby zgodnie z zamieszczonym wykazem (Tabela 2.). Nie zwracaj uwagi na kolor talerza. Wykorzystaj ten, który masz przygotowany na stanowisku. Sztućce wypoleruj przygotowanym ręcznikiem papierowym.
Część III - Nakryj przygotowany stół restauracyjny zastawą stołową dla 1 osoby zgodnie z zamieszczonym wzorcem (Ilustracja 1.).
Zgłoś Przewodniczącemu Zespołu Nadzorującego, przez podniesienie ręki, wykonanie zadania egzaminacyjnego.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji i ergonomii pracy, bhp i ppoż., ochrony środowiska oraz systemu HACCP, GMP i GHP. Po zakończeniu pracy uporządkuj stanowisko.
Tabela 1. Receptura na 4 porcje lemoniady z owocami
Sposób wykonania
1. Odmierz 200 ml wody z kranu.
2. Ugotuj syrop z wody i cukru. Wymieszaj i ostudź.
3. Liście mięty oderwij z gałązek, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
4. Limonki i pomarańczę umyj oraz sparz wrzącą wodą (cytryna jest już umyta i sparzona).
5. Pomarańczę przekrój w poprzek na pół.
6. Wyciśnij sok z 2 limonek i 1 połówki pomarańczy przy użyciu wyciskarki do cytrusów.
7. Trzecią limonkę pokrój w ćwiartki.
8. Pozostałą połówkę pomarańczy pokrój w półplastry.
9. Cytrynę pokrój w cienkie plastry.
10. Przygotuj lemoniadę dodając do syropu wyciśnięty sok z limonek i pomarańczy oraz wodę mineralną gazowaną. Całość wymieszaj.
11. Jabłko umyj, obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i opłucz. Pokrój w cienkie półplastry.
12. Do dzbanka szklanego włóż rozdrobnione owoce i liście mięty. Dodaj lemoniadę i wymieszaj.
13. Bezpośrednio przed wydaniem lemoniady dodaj kostki lodu.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY


Arkusz jest przeznaczony dla zawodów:



INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI HGT4