LOGOWANIE

KWALIFIKACJA A60 - STYCZEŃ 2020 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: A.60-01-20.01-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:

Korzystając z zamieszczonej w arkuszu egzaminacyjnym procedury, przygotuj próbkę do badań i wykonaj oznaczenie zawartości soli NaCl w marynacie do pieczarek.
Zmontuj zestaw do sączenia oraz zestaw do miareczkowania. Napełnij biuretę titrantem.
Zgłoś przewodniczącemu Zespołu Nadzorującego (ZN), przez podniesienie ręki, gotowość do oceny:
- zmontowanego zestawu do sączenia,
- zmontowanego zestawu do miareczkowania z biuretą napełnioną titrantem,
- przygotowanej próbki do badań.
Oblicz błąd bezwzględny i względny, jakim jest obarczona informacja o zawartości NaCl na opakowaniu badanego produktu.
Wypełnij dokumentację z wykonania oznaczenia zawartości soli w marynacie do pieczarek.
Podczas pracy przestrzegaj zasad organizacji pracy, przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz
przeciwpożarowych. Uporządkuj stanowisko pracy.
Karty charakterystyk substancji chemicznych znajdują się na stanowisku egzaminacyjnym.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie podlegać będzie 6 rezultatów:
- zmontowany zestaw do sączenia,
- zmontowany zestaw do miareczkowania z biuretą napełnioną titrantem,
- przygotowana próbka do badań,
- dokumentacja z wykonania oznaczenia zawartości soli w marynacie do pieczarek (część A),
- dokumentacja z wykonania oznaczenia zawartości soli w marynacie do pieczarek (część B) wraz z obliczeniami,
- uporządkowane stanowisko pracy po wykonaniu badań analitycznych oraz
przebieg oznaczenia zawartości soli w badanej próbce.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY


Arkusz jest przeznaczony dla zawodów:



INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI A60