LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA ROL5 - STYCZEŃ 2025 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: ROL.05-01-25.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Piotr Nowak jest właścicielem zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego. Jego firma funkcjonuje na rynku od 7 lat. W ofercie zakładu znajdują się: syropy, soki z owoców, soki z warzyw, konfitury, marynaty.
Przedsiębiorca zamierza rozszerzyć asortyment produktów o zupy i koncentraty. Podjęcie tej decyzji uzależnia od właściwego poziomu wskaźnika bieżącej płynności finansowej i rentowności kapitału własnego. Działalność Piotra Nowaka jest opodatkowana podatkiem liniowym 19%, przy zastosowaniu uproszczonej formy rachunkowości w formie podatkowej księgi przychodów i rozchodów.
Korzystając z charakterystyki przedsięwzięcia i danych do zadania sporządź:
- analizę SWOT planowanego przedsięwzięcia,
- bilans otwarcia na dzień 1 stycznia 2025 roku,
- wpisy operacji gospodarczych za miesiąc grudzień 2025 r. w podatkowej księdze przychodów i rozchodów,
- uproszczony rachunek zysków i strat w wymiarze rocznym,
- ocenę bieżącej płynności finansowej i rentowności kapitału własnego,
- schemat technologiczny procesu produkcji soku z owoców.
Charakterystyka zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego
Dane do analizy SWOT
- niskie oprocentowanie kredytów,
- przedsiębiorstwo posiada nowoczesny park maszynowy,
- wzrost inflacji,
- podpisane długoterminowe umowy z odbiorcami,
- duża rotacja pracowników w zakładzie,
- intensywne działania promocyjne firmy,
- słaba estetyka budynku zakładu i terenu wokół niego,
- dobra sytuacja materialna gospodarstw domowych,
- pojawienie się firm konkurencyjnych.
........
........