LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA HGT11 - STYCZEŃ 2024 - ROZWIĄZANIE ZADANIA NR 1
KOD ARKUSZA: HGT.11-01-24.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ROZWIĄZANIA:
Rezultat 1: Menu kolacji zasiadanej z kalkulacją kosztu potraw i napojów dla 1 osoby
w Formularzu 1. wpisane:
R.1.1 w wierszu Aperitif, w kolumnie Nazwa potrawy/napoju: Kir Royale
R.1.2 w wierszu Przystawka zimna, w kolumnie Nazwa potrawy/napoju: Sałatka z dorsza wędzonego z roszponką, oliwkami i
czosnkiem marynowanym
R.1.3 w wierszu Dodatek do przystawki zimnej, w kolumnie Nazwa potrawy/napoju: Pieczywo lub Grzanka
R.1.4 w wierszu Zupa, w kolumnie Nazwa potrawy/napoju: Krem z dyni z pomarańczą i ostrą papryką
R.1.5 w wierszach Danie główne z dodatkami, w kolumnie Nazwa potrawy/napoju: Stek wołowy w sosie z zielonego pieprzu,
pieczone ziemniaki z rozmarynem, mieszanka sałat z dresingiem musztardowym
R.1.6 w wierszu Napój alkoholowy do dania głównego, w kolumnie Nazwa potrawy/napoju: Cabernet Sauvignon sec
R.1.7 w wierszu Deser, w kolumnie Nazwa potrawy/napoju: Naleśniki Suzette z sosem pomarańczowym
R.1.8 w wierszu Napój bezalkoholowy zimny, w kolumnie Nazwa potrawy/napoju: Woda mineralna z limonką i miętą
R.1.9 w wierszach Napoje bezalkoholowe gorące, w kolumnie Nazwa potrawy/napoju: Kawa z dodatkami, Herbata z dodatkami
R.1.10 w wierszu Koszt potraw i napojów dla 1 osoby, w kolumnie Cena jednostkowa [zł]: 132,00
R.2
Rezultat 2: Kalkulacja kosztu usług dodatkowych oraz kalkulacja ceny usługi gastronomicznej
w Formularzu 2. wpisane:
R.2.1 w kolumnie Nazwa usługi dodatkowej: Rezerwacja stołu dla 10 osób, w kolumnie Wartość [zł]: 30,00
w kolumnie Nazwa usługi dodatkowej: Rezerwacja miejsca parkingowego, w kolumnie Wartość [zł]: 30,00
R.2.2 w kolumnie Nazwa usługi dodatkowej: Niska kompozycja kwiatowa z białych róż, w kolumnie Wartość [zł]: 60,00 w kolumnie Nazwa usługi dodatkowej: Okolicznościowy bukiet kwiatów, w kolumnie Wartość [zł]: 70,00
R.2.3 w kolumnie Nazwa usługi dodatkowej: Dekoracja stołu zgodnie z zamówieniem zleceniodawcy, w kolumnie Wartość [zł]: 150,00
R.2.4 w wierszu Koszt usług dodatkowych, w kolumnie Wartość [zł]: 340,00
Uwaga. Kryterium należy uznać za spełnione, jeżeli wartość 340,00 zl wynika z prawidłowych zapisów w Formularzu 2; (R.2.1+R.2.2+R.2.3)
R.2.5 w wierszu Kwota rabatu 15% na usługi dodatkowe, w kolumnie Wartość [zł]: 51,00
{dopuszcza się również poprawnie obliczoną inną wartość w odniesieniu do wpisanej wartości w Formularzu 2.; [wg (R.2.4 x 15/100)]}
R.2.6 w wierszu Koszt usług dodatkowych po uwzględnieniu rabatu, w kolumnie Wartość [zł]: 289,00
{dopuszcza się również poprawnie obliczoną inną wartość w odniesieniu do wpisanej wartości w Formularzu 2.;
[wg (R.2.4-R.2.5)]}
R.2.7 w wierszu Koszt potraw i napojów dla 10 osób, w kolumnie Wartość [zł]: 1 320,00
{dopuszcza się również poprawnie obliczoną inną wartość w odniesieniu do wpisanej wartości w Formularzu 2.; [wg (R.1.10 x 10)]}
R.2.8 w wierszu Cena usługi gastronomicznej, w kolumnie Wartość [zł]: 1 609,00
{dopuszcza się również poprawnie obliczoną inną wartość w odniesieniu do wpisanej wartości w Formularzu 2.; [wg (R.2.6 + R.2.7)]}
R.2.9 w wierszu Kwota zaliczki do wpłacenia, w Kolumnie Wartość [zł]: 100,00
R.2.10 w wierszu Kwota do zapłaty po odliczeniu zaliczki [zł]: 1 509,00
{dopuszcza się również poprawnie obliczoną inną wartość w odniesieniu do wpisanej wartości w Formularzu 2.; [wg (R.2.8 - 100,00)]}
R.3
........
........