LOGOWANIE

KWALIFIKACJA AU59 - STYCZEŃ 2023 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: AU.59-01-23.01-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:

Korzystając z zamieszczonej w arkuszu egzaminacyjnym procedury przygotowania roztworów do oznaczania zawartości soli w pieczywie pszenno-żytnim:
- sporządź zapotrzebowanie na sprzęt i szkło laboratoryjne niezbędne do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu oraz roztworu soli wyekstrahowanej z próbki pieczywa pszenno-żytniego - uzupełnij tabelę 1;
- wykonaj obliczenia niezbędne do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - uzupełnij tabelę 2;
- sporządź wykaz odczynników chemicznych potrzebnych do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - uzupełnij tabelę 3;
- sporządź opis czynności dotyczących przygotowania roztworu wodorotlenku sodu - uzupełnij tabelę 4;
- sporządź wykaz środków ochrony indywidualnej potrzebnych do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - uzupełnij tabelę 5;
- przygotuj etykiety dla sporządzonych roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu oraz roztworu soli wyekstrahowanej z próbki pieczywa pszenno-żytniego - uzupełnij tabelę 6.
Formularze dokumentów do uzupełnienia znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut. Ocenie podlegać będzie 6 rezultatów:
- zapotrzebowanie na sprzęt i szkło laboratoryjne niezbędne do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu oraz roztworu soli wyekstrahowanej z próbki pieczywa pszenno-żytniego - tabela 1;
- zestawienie obliczeń niezbędnych do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - tabela 2;
- wykaz odczynników chemicznych potrzebnych do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - tabela 3;
- opis czynności dotyczących przygotowania roztworu wodorotlenku sodu - tabela 4;
- wykaz środków ochrony indywidualnej potrzebnych do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - tabela 5;
- etykiety dla sporządzonych roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu oraz roztworu soli wyekstrahowanej z próbki pieczywa pszenno-żytniego - tabela 6.
Procedura przygotowania roztworów do oznaczania zawartości soli w pieczywie pszenno-żytnim
1. Sporządzenie 250 cm3 roztworu wodorotlenku sodu o stężeniu 0,1 mol/dm3
Przygotować 250 cm3 roztworu wodorotlenku sodu o stężeniu 0,1 mol/dm3 poprzez rozcieńczenie wodą destylowaną roztworu wodorotlenku sodu o stężeniu 1 mol/dm3.
Przygotowany roztwór przenieść do butelki z jasnego szkła i opisać za pomocą etykiety, zgodnie z procedurą analityczną.
2. Sporządzenie 150 g roztworu chromianu(VI) potasu o stężeniu 1%
Odważyć w zlewce obliczoną ilość chromianu(VI) potasu z dokładnością do 0,01 g.
Do zlewki z substancją dodać obliczoną ilość wody destylowanej. Całość wymieszać bagietką do całkowitego rozpuszczenia chromianu(VI) potasu.
Przygotowany roztwór przenieść do butelki z jasnego szkła i opisać za pomocą etykiety, zgodnie z procedurą analityczną.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY


Arkusz jest przeznaczony dla zawodów:



INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI AU59