LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA TG3 - STYCZEŃ 2021 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: TG.03-01-21.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Wykonaj 6 sztuk plecionek z makiem korzystając z receptury i opisu technologicznego. Oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 150 sztuk plecionek z makiem i wypełnij Tabelę 1.
Wszystkie surowce zostały odważone zgodnie z recepturą. Jaja są zdezynfekowane. Surowce nietrwałe są zabezpieczone w chłodziarce.
Wypieczone plecionki z makiem oraz arkusz egzaminacyjny z wypełnioną Tabelą 1. Zapotrzebowanie surowcowe na 150 sztuk plecionek z makiem pozostaw do oceny na stanowisku egzaminacyjnym.
Po zakończeniu prac uporządkuj swoje stanowisko pracy.
Sprzętu, narzędzi i urządzeń używaj zgodnie z przeznaczeniem, przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i ochrony środowiska.
Receptura na 6 sztuk plecionek z makiem
Opis technologiczny
1. Przygotować surowce:
- przesiać sitem mąkę,
- podgrzać wodę do temperatury 40°C,
- rozprowadzić drożdże w połowie ilości podgrzanej wody,
- rozpuścić w pozostałej ilości wody sól i cukier,
- upłynnić margarynę podgrzewając do temperatury 40°C,
- wybić jajo sprawdzając jego świeżość.
2. Z przygotowanych surowców sporządzić ręcznie lub przy pomocy miesiarki/miksera jednorodne ciasto pszenne metodą jednofazową.
3. Przeprowadzić fermentację ciasta do momentu podwojenia objętości.
4. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 6 równych części przy pomocy wagi.
5. Każdy kęs ciasta podzielić na 3 części i uformować z nich linki proste, z których następnie formować plecionkę (według wskazówek na ilustracjach 1+3).
6. Uformowane plecionki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do wypieków i poddać rozrostowi w komorze fermentacyjnej w temperaturze 35°C przez około 15+20 minut.
7. Przed wypiekiem powierzchnię plecionek dokładnie posmarować wodą i posypać makiem.
8. Wypiekać w temperaturze 180°C około 15+20 minut do uzyskania złotobrązowej skórki.
........
........