LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA CHM3 - STYCZEŃ 2022 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: CHM.03-01-22.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Korzystając z zamieszczonej w arkuszu egzaminacyjnym procedury przygotowania roztworów do oznaczania zawartości soli w pieczywie pszenno-żytnim:
- sporządź zapotrzebowanie na sprzęt i szkło laboratoryjne niezbędne do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu oraz roztworu soli wyekstrahowanej z próbki pieczywa pszenno-żytniego - uzupełnij tabelę 1;
- wykonaj obliczenia niezbędne do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - uzupełnij tabelę 2;
- sporządź wykaz odczynników chemicznych potrzebnych do przygotowania roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu - uzupełnij tabelę 3;
- sporządź opis czynności dotyczących przygotowania roztworu chromianu(VI) potasu - uzupełnij tabelę 4;
- sporządź wykaz środków ochrony indywidualnej i sposobów postępowania wynikających z przestrzegania zasad bhp podczas przygotowania roztworu chromianu(VI) potasu - uzupełnij tabelę
5;
- przygotuj etykiety dla sporządzonych roztworów wodorotlenku sodu i chromianu(VI) potasu oraz roztworu soli wyekstrahowanej z próbki pieczywa pszenno-żytniego - uzupełnij tabelę 6.
Formularze dokumentów do uzupełnienia znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie będzie podlegać 6 rezultatów:
- zapotrzebowanie na sprzęt laboratoryjny - tabela 1;
- zestawienie obliczeń i wyników - tabela 2;
- wykaz odczynników chemicznych - tabela 3;
- opis czynności dotyczących do przygotowania roztworu chromianu(VI) potasu - tabela 4;
- wykaz środków ochrony indywidualnej i zasad postępowania - tabela 5;
- etykiety dla sporządzonych roztworów - tabela 6.
........
........