LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA CHM4 - STYCZEŃ 2025 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: CHM.04-01-25.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Korzystając z zamieszczonej w arkuszu egzaminacyjnym procedury, przygotuj próbkę do badań i wykonaj oznaczenie zawartości soli NaCl w marynacie do papryki.
Zmontuj zestaw do sączenia oraz zestaw do miareczkowania. Napełnij biuretę titrantem.
Zgłoś przewodniczącemu Zespołu Nadzorującego (ZN), przez podniesienie ręki, gotowość do oceny: zmontowanego zestawu do sączenia oraz zestawu do miareczkowania z biuretą napełnioną titrantem.
Przeprowadź oznaczenie zawartości NaCl w marynacie do papryki i wypełnij dokumentację z wykonania tego oznaczenia.
Podczas pracy przestrzegaj zasad organizacji pracy, przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przeciwpożarowych. Uporządkuj stanowisko pracy.
Karty charakterystyk substancji chemicznych znajdują się na stanowisku egzaminacyjnym.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie podlegać będzie 5 rezultatów:
- zmontowany zestaw do sączenia,
- zmontowany zestaw do miareczkowania z biuretą napełnioną titrantem,
- dokumentacja z wykonania oznaczenia zawartości soli - Tabela 1. część A oraz część B,
- uporządkowane stanowisko pracy po wykonaniu badań analitycznych oraz
przebieg oznaczenia zawartości soli w badanej próbce.
........
........