LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA R10 - CZERWIEC 2014 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: R.10-01-14.05
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Wykonaj posiew redukcyjny nierozcieńczonej próbki mleka, mający na celu izolację i identyfikację bakterii znajdujących się w próbce mleka. Dobierz odpowiednie podłoże, odczynniki i sprzęt laboratoryjny. Przed przystąpieniem do pobierania próbki i wykonywania posiewu zgłoś, przez podniesienie ręki, gotowość wykonania badania.
Przeprowadź badanie antybiotykowrażliwości bakterii z mleka metodą dyfuzyjno-krążkową. Przyjmij założenie, że na wybranym do tego badania podłożu znajduje się już posiew powierzchniowy bakterii. Wypełnij formularze: Dobór odczynników i sprzętu do badania antybiotykowrażliwości bakterii metodą dyfuzyjno-krążkową oraz Warunki badania antybiotykowrażliwości bakterii i interpretacja wyników. Badania wykonaj na stanowisku wyposażonym w niezbędną aparaturę, sprzęt i odczynniki laboratoryjne. Po zakończeniu pracy uporządkuj stanowisko.
Formularze do wypełnienia znajdują się w Arkuszu egzaminacyjnym. Wypełnione formularze oraz szalkę Petriego z badaniem antybiotykowrażliwości pozostaw na stanowisku egzaminacyjnym.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 120 minut.
Ocenie podlegać będą 3 rezultaty:
- szalka Petriego z wykonanym badaniem antybiotykowrażliwości bakterii z mleka,
- wypełniony formularz Dobór odczynników i sprzętu do badania antybiotykowrażliwości bakterii metodą dyfuzyjno-krążkową,
- wypełniony formularz Warunki badania antybiotykowrażliwości bakterii i interpretacja wyników oraz
przebieg wykonania posiewu redukcyjnego.
........
........