LOGOWANIE

KWALIFIKACJA BPO1 - CZERWIEC 2025 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: BPO.01-01-25.06-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:

Uzupełnij Zagadnienia prawne związane z postępowaniem powypadkowym, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Na podstawie opisu zdarzenia i Informacji uzyskanych od świadka wypadku sporządź Kartę wypadku oraz wypełnij Zawiadomienie o kwalifikowanym wypadku przy pracy. Dokumenty wypełnij wobec jednej poszkodowanej Pani Anny Kielak.
Opis zdarzenia
Inspektor bhp Marcin Kozik otrzymał od właściciela hotelu informację o zaistniałym wypadku, do którego doszło podczas przygotowań do obsługi uroczystości weselnej. Na podstawie oględzin miejsca wypadku, analizy dokumentów pracowniczych, oświadczenia poszkodowanej i informacji od świadka oraz drugiej poszkodowanej ustalił on fakty związane z okolicznościami wypadku.
Poszkodowana pani Anna Kielak została zatrudniona w restauracji Hotelu WODNIK z siedzibą w Chorzowie na podstawie umowy zlecenia na stanowisku: kelnerka do obsługi imprez okolicznościowych. W dokumentacji brakuje informacji o przeszkoleniu kelnerki w dziedzinie bhp. W dniu wypadku 03.05.2025 (sobota) poszkodowana rozpoczęła pracę o godzinie 11:30 w restauracji, gdzie miała pracować przy obsłudze wesela. Jak wynika z wyjaśnień poszkodowanej, po przyjściu do pracy, założyła fartuch ochronny bawełniany. Dopiero tuż przed przyjazdem gości zakładała obowiązujący w lokalu strój kelnerski. Pracę wykonywała we własnych butach, typu baleriny. Następnie rozpoczęła wykonywanie zwykłych czynności związanych z jej zatrudnieniem. Około godziny 15:50 pani Anna, zgodnie z zakresem swoich czynności, wraz z kucharką przenosiła garnek o pojemności 30 litrów z wrzącym rosołem z kuchenki gazowej do rozdzielni kelnerskiej, celem jego rozlania do waz. Przechodząc z garnkiem w pewnym momencie pani Anna poślizgnęła się i wypuściła uchwyt garnka z ręki, co doprowadziło do oblania wrzątkiem obu pań. Kelnerka została poszkodowana w większym stopniu, nie zdołała odpowiedzieć co było przyczyną poślizgnięcia. Oblanie wrzątkiem doprowadziło do oparzeń termicznych I i II stopnia ręki lewej, uda, podudzia i stopy nogi lewej, uda i stopy nogi prawej. Kucharka doznała oparzeń II stopnia stopy prawej.
Kuchnia, w której doszło do wypadku posiada oświetlenie naturalne oraz sztuczne, zapewniające natężenie umożliwiające wykonywanie czynności kuchennych. Posadzka pokryta została płytkami terakotowymi. W posadzce zainstalowano dwa odpływy zabezpieczone metalowymi kratkami. W kuchni zainstalowane są wzdłuż ścian blaty robocze, regały gastronomiczne z blachy nierdzewnej, dwie kuchenki gazowe do przygotowywania potraw, trzy zlewozmywaki, w tym jeden z baterią prysznicową. Podczas oględzin nie można było stwierdzić, czy podłoga była sucha i nieśliska, gdyż rozlany rosół to uniemożliwił. W tym czasie w kuchni pracowała jeszcze jedna kucharka Małgorzata Wiernek, która była zajęta smażeniem kotletów i nie zauważyła w jakich okolicznościach doszło do zdarzenia. Inspektor bhp powołał na świadka drugą poszkodowaną i menedżerkę, która jako pierwsza przybyła na miejsce zdarzenia.
Podczas prowadzenia postępowania powypadkowego nie wykazano, żeby w czasie wykonywania pracy w dniu wypadku poszkodowane były pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających. Menedżerka Julia Mazur o zdarzeniu powiadomiła niezwłocznie w sposób telefoniczny właściciela hotelu. O wypadku zbiorowym i ciężkim powiadomiono Prokuraturę Rejonową w Chorzowie i Okręgowy Inspektorat Państwowej Inspekcji Pracy w Katowicach.
Kartę wypadku sporządzono 12.05.2025 r., w tym samym dniu zapoznano z jego treścią poszkodowanego pracownika, który nie zgłosił zastrzeżeń.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY


Arkusz jest przeznaczony dla zawodów:



INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI BPO1