KWALIFIKACJA SPC1 - CZERWIEC 2020

PYTANIE NR 26.
Do miażdżenia i rozcierania orzechów w zakładach cukierniczych stosuje się
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
W zakładach cukierniczych do miażdżenia i rozcierania orzechów stosuje się walcarki trójwalcowe. Urządzenie to składa się z trzech obracających się walców, które działają na zasadzie rozdrabniania i rozcierania surowca. Walcarki trójwalcowe są szczególnie skuteczne w przetwarzaniu orzechów na gładką masę lub pastę, co jest często wymagane w produkcji wyrobów cukierniczych. Proces ten pozwala na uzyskanie odpowiedniej konsystencji i rozdrobnienia orzechów, co jest kluczowe dla jakości końcowego produktu. Inne wymienione urządzenia, takie jak ubijarki planetarne, wyparki próżniowe czy młynki udarowe, mają inne zastosowania w przemyśle cukierniczym i nie są optymalne do miażdżenia i rozcierania orzechów.



📡 Brak połączenia internetowego