KWALIFIKACJA HGT10 - STYCZEŃ 2023

PYTANIE NR 40.
Do potraw z cielęciny podaje się głównie wino
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Cielęcina jest delikatnym mięsem o subtelnej teksturze i smaku, dlatego najlepiej komponuje się z winami, które nie przytłoczą jej charakteru. Białe lekkie wytrawne wino jest odpowiednie, ponieważ jego świeżość i delikatność dobrze współgrają z łagodnością cielęciny, nie dominując nad nią. Wina czerwone wytrawne mogą być zbyt mocne i przyćmić smak delikatnego mięsa. Białe słodkie wino z kolei wprowadziłoby niepożądany kontrast smakowy, który mógłby zaburzyć harmonię potrawy. Czerwone ciężkie słodkie wina są zdecydowanie zbyt dominujące i mogłyby całkowicie zagłuszyć subtelny smak cielęciny.

📡 Brak połączenia internetowego