KWALIFIKACJA ROL9 - PAŹDZIERNIK 2016

PYTANIE NR 11.
Do tuczu mięsnego trzody chlewnej należy dobrać typ zwierząt, który cechuje
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Do tuczu mięsnego trzody chlewnej najlepiej nadają się zwierzęta charakteryzujące się szybkim wzrostem i późnym dojrzewaniem. Szybki wzrost pozwala na efektywne przyrosty masy ciała, co jest kluczowe w produkcji mięsa. Późne dojrzewanie jest istotne, ponieważ umożliwia dłuższy okres wzrostu tkanki mięśniowej przed rozpoczęciem intensywnego odkładania tłuszczu. Dzięki temu można uzyskać tuczniki o większej masie ciała i lepszej jakości mięsa, przy jednoczesnym zachowaniu optymalnej zawartości tłuszczu. Taka kombinacja cech pozwala na maksymalizację wydajności produkcji mięsa wieprzowego.



📡 Brak połączenia internetowego