KWALIFIKACJA ROL9 - CZERWIEC 2021

PYTANIE NR 9.
Do tuczu mięsnego trzody chlewnej należy dobrać typ zwierząt, który cechuje
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
W tuczu mięsnym trzody chlewnej najkorzystniejszy jest typ zwierząt charakteryzujący się szybkim wzrostem i późnym dojrzewaniem. Szybki wzrost pozwala na osiągnięcie odpowiedniej masy ciała w krótszym czasie, co przekłada się na efektywność produkcji. Późne dojrzewanie jest istotne, ponieważ umożliwia dłuższe odkładanie tkanki mięśniowej zamiast tłuszczowej. Dzięki temu uzyskuje się lepszy stosunek mięsa do tłuszczu w tuszy, co jest pożądane w produkcji mięsnej. Taki typ zwierząt pozwala na osiągnięcie optymalnej wydajności rzeźnej i jakości mięsa przy jednoczesnym zachowaniu efektywności ekonomicznej tuczu.



📡 Brak połączenia internetowego