KWALIFIKACJA OGR2 - STYCZEŃ 2014

PYTANIE NR 10.
Dojrzałość zbiorczą jabłek określa się za pomocą płynu Lugola. Test ten wykrywa w owocach zawartość
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Płyn Lugola, który jest roztworem jodu w wodzie z dodatkiem jodku potasu, reaguje ze skrobią dając charakterystyczne zabarwienie od niebieskiego do czarnego. Test ten jest wykorzystywany do określenia dojrzałości zbiorczej jabłek, ponieważ w miarę dojrzewania owoców zawartość skrobi zmniejsza się, a zwiększa się zawartość cukrów prostych takich jak fruktoza. Zatem obecność skrobi, wykrywana przez płyn Lugola, świadczy o tym, że jabłka nie osiągnęły jeszcze pełnej dojrzałości. Inne wymienione cukry (fruktoza, glukoza, sacharoza) nie reagują z płynem Lugola w ten sposób, dlatego nie są wykrywane tym testem.



📡 Brak połączenia internetowego