KWALIFIKACJA ROL5 - STYCZEŃ 2021

PYTANIE NR 24.
Działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które muszą być spełnione i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, to
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP - Good Hygiene Practice) obejmuje działania i warunki higieniczne, które muszą być spełnione i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. GHP jest podstawowym elementem systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, który ma na celu zapobieganie zanieczyszczeniom i zapewnienie odpowiednich standardów higieny. Pozostałe odpowiedzi, takie jak Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP), Dobra Praktyka Laboratoryjna (GLP) oraz Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP), również są ważne w kontekście bezpieczeństwa żywności, ale nie odnoszą się bezpośrednio do działań i warunków higienicznych na wszystkich etapach produkcji lub obrotu. GMP koncentruje się na procesach produkcyjnych, GLP na badaniach laboratoryjnych, a HACCP na identyfikacji i kontroli zagrożeń.



📡 Brak połączenia internetowego