KWALIFIKACJA HGT11 - CZERWIEC 2022

PYTANIE NR 8.
Które elementy zastawy stołowej należy dobrać do talerza zakąskowego, jeżeli zaplanowano jednoporcjowo podanie terriny z dorsza z pieczywem i masłem?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby dobrać odpowiednie elementy zastawy stołowej do talerza zakąskowego, na którym podana będzie terrina z dorsza z pieczywem i masłem, należy uwzględnić rodzaj serwowanego dania oraz jego składniki. Terrina z dorsza jest daniem rybnym, ale w tym przypadku podawana jest z pieczywem i masłem, co sugeruje użycie standardowych sztućców stołowych. Dlatego odpowiednie będą: talerz do pieczywa (na którym można umieścić pieczywo), nóż do masła (do smarowania pieczywa masłem), widelec stołowy średni (do jedzenia terriny) oraz nóż stołowy średni (do krojenia terriny). Pozostałe odpowiedzi zawierają elementy, które nie są adekwatne do opisanego dania, takie jak talerz na odpadki czy sztućce do ryb, które nie są konieczne w tym kontekście.



📡 Brak połączenia internetowego