KWALIFIKACJA SPC7 - CZERWIEC 2023

PYTANIE NR 5.
Jogurt, którego skład zamieszczono w tabeli, nie należy do żywności
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Jogurt, którego skład zamieszczono w tabeli, zawiera mleko pasteryzowane, śmietankę pasteryzowaną, odtłuszczone mleko w proszku oraz żywe kultury bakterii, w tym Bifidobacterium BB-12 i Lactobacillus acidophilus La-5. Taki skład wskazuje, że jogurt ten jest produktem probiotycznym (ze względu na obecność żywych kultur bakterii), funkcjonalnym (ze względu na korzyści zdrowotne wynikające z obecności probiotyków) oraz wygodnym (ze względu na łatwość spożycia). Natomiast nie ma żadnych informacji ani składników wskazujących na to, że jogurt ten jest produktem transgenicznym (czyli zawierającym organizmy modyfikowane genetycznie). Dlatego poprawną odpowiedzią jest "transgenicznej."



📡 Brak połączenia internetowego