KWALIFIKACJA MOD2 - CZERWIEC 2015

PYTANIE NR 40.
Kontrolę jakości wykonanej renowacji wyrobu kaletniczego dokonuje się
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Kontrola jakości wykonanej renowacji wyrobu kaletniczego za pomocą metod organoleptycznych polega na ocenie zmysłowej, czyli wykorzystaniu zmysłu wzroku, dotyku, a czasami także węchu. Metoda ta jest odpowiednia do oceny wyglądu zewnętrznego, koloru, faktury, zapachu oraz ogólnego stanu wyrobu po renowacji. Kontrola organoleptyczna jest podstawową i najczęściej stosowaną metodą oceny jakości w wielu branżach, w tym kaletnictwie, ponieważ pozwala szybko i bez użycia skomplikowanego sprzętu ocenić czy produkt spełnia oczekiwania estetyczne i użytkowe. Pozostałe metody wymienione w odpowiedziach, takie jak użycie lupy, mikroskopu czy badania laboratoryjne, są zazwyczaj stosowane w bardziej szczegółowych analizach materiałowych lub strukturalnych, które nie są konieczne przy standardowej kontroli jakości renowacji wyrobów kaletniczych.

📡 Brak połączenia internetowego