KWALIFIKACJA MTL5 - STYCZEŃ 2021

PYTANIE NR 13.
Który produkt w procesie technologicznym wytwarzania stali jest definiowany jako stop żelaza z węglem o zawartości węgla powyżej 2%, zwykle 3,5%-4,5%?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Surówka jest produktem w procesie technologicznym wytwarzania stali, który jest definiowany jako stop żelaza z węglem o zawartości węgla powyżej 2%, zwykle 3,5%-4,5%. Jest to produkt pośredni w procesie produkcji stali, otrzymywany w wielkim piecu. Surówka charakteryzuje się wysoką zawartością węgla, co odróżnia ją od stali (zawierającej poniżej 2% węgla) i żeliwa (które jest już gotowym produktem, a nie etapem w produkcji stali). Staliwo z kolei jest rodzajem stali odlewanej, więc również nie spełnia definicji podanej w pytaniu.



📡 Brak połączenia internetowego