KWALIFIKACJA CHM3 - CZERWIEC 2021

PYTANIE NR 40.
Który sposób przechowywania próbek żywności jest niezgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Zgodnie z fragmentem Rozporządzenia Ministra Zdrowia, zakład przechowuje próbki przez co najmniej 3 dni, licząc od chwili, kiedy cała partia została spożyta. Oznacza to, że przechowywanie próbek przez maksymalnie 3 dni od czasu pobrania próbek jest niezgodne z przepisami. Pozostałe odpowiedzi są zgodne z rozporządzeniem, ponieważ dotyczą przechowywania próbek w temperaturze maksymalnej +4°C, przechowywania przez co najmniej 3 dni od czasu spożycia całej partii żywności oraz przechowywania w specjalnie do tego celu wyznaczonym miejscu, do którego dostęp posiada kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona.

📡 Brak połączenia internetowego