KWALIFIKACJA CHM2 - WRZESIEŃ 2014

PYTANIE NR 40.
Który z wymienionych parametrów destylacji prostej podlega kontroli i powinien być zapisany w dokumentacji przebiegu procesu?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Temperatura roztworu i oparów nad roztworem są kluczowymi parametrami w procesie destylacji prostej, ponieważ to one bezpośrednio wpływają na efektywność rozdziału składników mieszaniny. Temperatura roztworu determinuje, kiedy poszczególne składniki zaczną przechodzić w stan gazowy, a temperatura oparów wskazuje na skład chemiczny oparów w danej chwili. Kontrolowanie tych temperatur jest niezbędne do monitorowania przebiegu destylacji i zapewnienia oczekiwanej jakości destylatu. Ponadto, zapisywanie tych danych w dokumentacji procesu pozwala na późniejszą weryfikację i analizę procesu destylacji, co jest istotne z punktu widzenia jakości i bezpieczeństwa produkcji.

📡 Brak połączenia internetowego