KWALIFIKACJA CHM4 - CZERWIEC 2022

PYTANIE NR 13.
Kwasowość mleka można wyrazić w stopniach Soxhleta-Henkla [oSH], czyli liczbą cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,25 mol/dm3 zużytą na zmiareczkowanie 100 cm3 produktu. Jeżeli na zmiareczkowanie próbki mleka o objętości 50 cm3 zużyto 3,25 cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,25 mol/dm3 to kwasowość mleka wynosiła
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Kwasowość mleka wyraża się w stopniach Soxhleta-Henkla [oSH], będących liczbą cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,25 mol/dm3 zużytą na zmiareczkowanie 100 cm3 produktu. W tym przypadku, po zmiareczkowaniu próbki mleka o objętości 50 cm3 zużyto 3,25 cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,25 mol/dm3, co daje kwasowość mleka wynoszącą 6,5 oSH.



📡 Brak połączenia internetowego