KWALIFIKACJA ROL10 - CZERWIEC 2024

PYTANIE NR 36.
Mleko przeznaczone do sprzedaży, odbierane samochodem cysterną co drugi dzień z gospodarstwa, należy zaraz po doju schłodzić do temperatury nie wyższej niż
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami dotyczącymi produkcji i przechowywania mleka surowego, mleko przeznaczone do sprzedaży, odbierane samochodem cysterną co drugi dzień z gospodarstwa, należy schłodzić do temperatury nie wyższej niż 4°C bezpośrednio po doju. Taka temperatura zapewnia optymalne warunki do zachowania jakości mleka, hamuje rozwój mikroorganizmów i zapobiega psuciu się surowca. Wyższa temperatura mogłaby prowadzić do namnażania się bakterii i pogorszenia jakości mleka, co jest szczególnie istotne przy odbiorze co drugi dzień. Niższa temperatura (np. 0°C) nie jest konieczna i mogłaby prowadzić do zmian w strukturze mleka.



📡 Brak połączenia internetowego